Despre proiect
Dezvoltare locala, parteneriate strategice - DLS
Proiectul se desfășoară pe o perioadă de 14 luni, în perioada – 06.07.2022 – 05.09.2023 și este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020, Axa prioritară 2 – Administrație publică și sistem judiciar accesibile și transparente, Obiectiv Specific 2.1 – Introducerea de sisteme și standarde comune în administrația publică locală ce optimizează procesele orientate către beneficiari în concordanță cu SCAP, Cod SIPOCA 1045/Cod MySMIS2014+ 151233.
Obiectivul general al proiectului/ Scopul proiectului
Obiectiv general – Creșterea capacității de dezvoltare strategică locală și implicarea ONGurilor din domeniul dezvoltării economice și locale, în formularea și promovarea dezvoltării la nivel local prin parteneriate sustenabile, precum și dezvoltarea de instrumente, proceduri de lucru, mecanisme de consultare publică, pentru susținerea dezvoltării durabile cu implicarea actorilor relevanți din comunitățile vizate.
Prin atingerea acestui obiectiv, precum și a obiectivelor specifice proiectului, scopul proiectului este de facilitare, pe termen lung:
– capacitarea organizațiilor neguvernamentale de a se implica în formularea și promovarea dezvoltării la nivel local, pentru a fi proactive și pentru a putea iniția parteneriate pentru elaborarea, aplicarea și monitorizarea strategiilor de dezvoltare locală, asigurarea unui cadru permanent de dialog si cooperare cu administrația publică și cu cetățenii în ceea ce privește consultarea publică și implicarea in procesele decizionale.
– creșterea ”puterii” acestor ONG-uri în a influența modul în care se gândesc și se implementează politicile și strategiile de dezvoltare locală, care au influență directă asupra cetățenilor, antreprenorilor și comunităților din zonele mai puțin dezvoltate, asupra respectării și consultării opiniei publice, societății civile în formularea și monitorizarea și evaluare independentă a politicilor și strategiilor la nivel local.
– mobilizarea tuturor părților interesate și creșterea nivelului de cooperare între ONGuri și autoritățile publice, astfel ca aceste părți interesate devin mai răspunzatoare și mai responsabile față de rezultatele politicilor și strategiilor de dezvoltare locală. Obiectivul general corespunde priorităților strategice POCA, Axa 2, și contribuie direct, în mod concret, la atingerea OS 2.1: Introducerea de sisteme și standarde comune în administrația publică locală ce optimizează procesele orientate către beneficiari în concordanță cu SCAP.
ACTIVITĂȚILE DESFĂȘURATE ÎN CADRUL PROIECTULUI:
Activitate: A1 – MANAGEMENTUL PROIECTULUI
A 1.1 – Activitate transversala si management general
Activitate: A2 – INFORMAREA SI PUBLICITATEA PROIECTULUI
A 2.1 – Masuri de informare si publicitatea proiectului
Activitate: A3 – INFORMAREA SI SELECTAREA GRUPULUI TINTA
A 3.1 – Informare cu privire la activitatile proiectului
A 3.2 – Selectarea grupului tinta
Activitate: A4 – ACTIVITATE DE FORMARE
A 4.1 – Organizarea si desfasurarea programului de formare profesionala –
Facilitator de dezvoltare comunitara
Activitate: A5 – INITIATIVE PENTRU DEZVOLTAREA SI PROMOVAREA DEZVOLTARII LA NIVEL LOCAL
A 5.1 – Organizarea a 3 intalniri de lucru
A 5.2 – Ateliere de lucru cu cetateni
A 5.3 – Workshop cu antreprenorii din zona
Activitate: A6 – SPRIJINIREA DEZVOLTARII LOCALE PRIN PROMOVAREA TURISMULUI SI A PRODUSELOR LOCALE
A 6.1 – Informare si consultanta specializata pentru promovarea turismului
local si a produselor locale si sustinerea antreprenoriatului rural
A 6.2 – Cartografierea producatorilor locali de produse traditionale
Se va realiza un site dedicat promovarii locale si turistice prin masuri concrete de sustinere a producatorilor locali si marketing local personalizat. Se urmareste dezvoltarea unei retele de promovare locala, turism si identificarea producatorilor locali, sustinerea antreprenoriatului rural si marketing local – consultanta si expertiza antreprenoriala, colectie digitala cu acte legislative, initiative, parteneriate, finantari, ghiduri etc. in domeniul dezvoltarii antreprenoriat.
Bazele de date cu antreprenori/fermieri din comunitatile PDL, realizate in cadrul actiunilor de informare si consultanta, vor fi utilizate pentru realizarea sectiunilor din cadrul site-ului dedicat, datele publicate pe aceasta platforma vor fi actualizat periodic si vor fi personalizate in functie de nevoile antreprenorilor. Producatorii locali din zonele PDL, prin intermediul platformei, vor beneficia de sectiuni dedicate unde isi pot promova produsele locale – legume, fructe, miere si produse apicole, carne si produse din carne, lapte si branzeturi artizanale, gemuri si dulceturi realizate dupa retete traditionale sau prin noi procedee, din fructe si legume cultivate in zona locala. Fiecare producator va fi ajutat sa isi creioneze un profil online pentru prezentarea produselor si a beneficiilor pe care le ofera acestea pentru consumatori – certificari privind calitatea si valoarea adaugata, locatiile unde se comercializeaza, fotografii, date de contact, posibilitatea de a primi vizite din partea potentialilor clienti. Ne dorim ca aceasta initiativa sa contribuie in mod real la reconectarea consumatorilor cu producatorii si la adoptarea, treptat, ca parte a culturii locale, asigurarea unei diete sezoniere care sa aiba la baza hrana proaspata si sanatoasa.
Se doreste realizarea unei „harti interctive” pentru turistii care viziteaza zonele locale vizate, indiferent de tipul de turim practicat (trasee turistice, mountain bike, turism de relaxare la pensiunile din zona, turism religios sau turism pentru asigurarea hranei sanatoase „de la tarani”) sa aiba acces rapid la o retea de producatori locali de produse traditionale, care pot fi identificati rapid si usor. Acesta „retea” va asigura un marketing local sanatos si se vor valorifica potentialul de dezvoltarea a zonei si sustinerea micilor afaceri. Activitatea va fi sustinuta inca cel putin 6 luni de la incetarea sprijinului iar autoritaile locale vor identifica solutii pentru mentinerea si promovarea dezvoltarii locale prin sustinerea produselor traditionale.
Activitate: A7 – DEZVOLTAREA DE INSTRUMENTE DE MONITORIZARE SI EVALUAREA INDEPENDENTA A POLITICILOR SI STRATEGIILOR LA NIVEL LOCAL
A 7.1 – Manual de realizare, bune practici si metode de imbunatatire a strategiilor la nivel local
A 7.2 – Instument de monitorizare si evaluarea strategii locale de dezvoltare
Activitate: A8- Activitati suport pentru managementul de proiect si cheltuieli indirecte
Prin activitățile propuse proiectul contribuie la creșterea capacității ONG-urilor si partenerilor sociali de a se implica în formularea si promovarea dezvoltarii la nivel local.
GRUP ȚINTĂ
– reprezentanti ai ONG-urilor – 20 persoane
– personal din autoritatile si institutiile publice (personal de conducere si de executie) – 10 persoane din cele 5 comunitati locale vizate (3 din cadrul PDL – Ponor, Ramet, Mogos si 2 din vecinatate – Intregalde, Bucium)
– cetateni (tineri, persoane varstnice, fermieri, antreprenori) – 60 persoane din arealul celor 5 comunitati locale vizate
Persoanele din grupul țintă vor fi implicate direct & activ, în activitățile specifice ale proiectului:
- Program de formare profesională
- Întalniri de lucru cu tema „Consultare publică – cum mă pot implica?”
- Ateliere de lucru cu cetățeni, „Cetățeni implicați – comunități durabile”
- Workshop cu antreprenorii din zonă
- Informare si consultanta specializata pentru promovarea turismului local și a produselor locale și susținerea antreprenoriatului rural
- Cartografierea producatorilor locali de produse traditionale
- Manual de realizare, bune practici și metode de îmbunătățire a strategiilor la nivel local
- Instrument de monitorizare și evaluarea strategii locale de dezvoltare
Proiectul contribuie la Rezultatul așteptat POCA R4: Capacitate crescută a ONG-urilor și partenerilor sociali de a se implica în formularea și promovarea dezvoltării la nivel local.
Valoarea totală a proiectului este de 424.707,19 lei, din care:
– 416.213,05 lei valoare eligibilă nerambursabilă (353.781,10 lei valoare eligibilă nerambursabilă din FSE și 62.431,95 lei valoare eligibilă nerambursabilă din bugetul național)
– 8.494,14 lei cofinanțare eligibilă a beneficiarului
Date contact beneficiar:
FUNDAȚIA PAEM ALBA, Sediu: Municipiul Alba-Iulia, str. Traian, Nr. 8
E-mail: contact@paemalba.ro, Web: www.paemalba.ro