Categoria si importanta rezervatiei : Geologica, reprezinta un areal putin modificat de om, cu un peisaj spectaculos modelat in calcare.
Situatia administrativa: Comuna Ponor, satul Dupa Deal.
Pozitia geografica: Cheile Geogelului sunt situate in partea central-vestica a Muntilor Trascaului (subunitatea Cimerna-Bedeleu), pe cursul mijlociu al Vaii Geoagiului, rau care in lungul cursului sau poarta diferite denumiri : in amonte poarta denumirea de Mogos, in zona cheilor Geogel, iar in aval Valea Manastirii, altitudine max. 1009 m, altitudine min. 680 m.
Cai de acces: Pe DJ 107 din Aiud pe la cabana Sloboda (modernizat inca 1 km mai sus de cabana), prin localitatile Ramet si Bradesti, pana in apropiere de Geogel (nemodernizat) si apoi pe drumul de pe valea acestui parau, pana in catunul Dupa Deal (drum de caruta in curs de pietruire).
Suprafata si limite: 22 ha rezervatia propriu-zisa si 28 ha zona tampon. Rezervatia se prezinta ca o fasie relativ ingusta (150-200 m), alungita pe o directie aproximativa nord-sud (1500 m), dispusa perpendicular pe Paraul Geogel. Limita nordica a rezervatiei se afla imediat la sud de cota 983 m, ce domina abruptul calcaros, iar cea sudica ceva mai la sud de Piatra Nicaia (1009 m ). Limita vestica se afla in marginea stincariilor si poalelor de grohotis ce acopera fata vestica a Dealului Grozestilor si Culmii Nicaia (pe unele harti numele Nicola). Limita estica se afla la contactul stincariilor cu padurea ce acopera pantele estice ale Culmii Grozestilor si ale Culmii Nicaia. Zona tampon o constituie o fasie de padure si de pasune, slab productiva, cu latimi de 100-200 m, ce inconjoara zona strict protejata.
Incadrarea rezervatiei in interesele economiei locale si generale: Rezervatia prezinta o atractie turistica si poate fi inclusa in circuitele turistice impreuna cu Cheile Rametului, Pravului, Manastirii si Piatra Baltii, alaturi de Manastirea Ramet.