Trei buciumani inimoși, Colda Petru, Crâsnic Eugen Zenu și Popa Mircea au avut în anul 1984 ideea de a reface zona târgului din Bucium Poieni, distrusă de inundațiile din 1975 și 1982. Împreună cu Țandrău Nicolae și-au imaginat ca peste vale de vechiul și vestitul târg al Poieniului de sub dealul bisericii cu hramul „Înălțarea Domnului”, construită între 1711-1724, să ridice o clădire care să aibă mai multe utilități printre care și un viitor muzeu. Proiectu a fost imaginat și parțial realizat în anii 1985-1992 cu sprijinul buciumanilor din sat și cu aportul deosebit al umor oameni de afaceri plecați din Bucium, care au avut disponibilitatea de a sprijini material acest proiect.
În anul 2010 a fost înființată asociația „Baia Domnilor” care s-a implicat în realizarea unui muzeu al buciumanilor, atrăgând în acest proiect noi membrii,fii ai satului, parteneri și sponsori.
În anul 2015 familiile Cazacu din Cluj Napoca și Cioflica din Brad au avut inițiativa de a dona viitorului muzeu colecția de flori de mină care aparținuse domnului Mircea Cazacu astfel încât toți vizitatorii să se poată bucura de rodul pasiunii de o viață a distinsului doctor clujean. Și astfel în 12 august 2017 în prezența câtorva sute de buciumani și iubitori ai Buciumului a fost inaugurat Muzeul Buciumanilor în forma actuală.
Săliile de la parterul muzeului găzduiesc colecția de flor de mină Mircea Cazacu, o cameră a meșteșugurilor populare, camera buciumănească și ataelierul de șuștărie a lui Popa Mircea. Săliile de la etaj găzduiesc un dormitor buciumănesc, sala de expoziții permanente și sala Cărții de onoare.
Alături de clădirea muzeului sunt trei galerii de mină, fiecare cu specificul perioadei în care se exploata aurul în Bucium. Minereul extras din mină se poate sfărâma la șteampurile cu 9 săgeți construite în mărime naturală, acționate de apa din Valea Buciumului. Apoi se poate trece la spălarea măcinișului la hurcă și la alegerea aurului cu șaitrocul.
Mândria buciumanilor,stânca de bazalt a Detunatei și Poiana cu narcise a Negrilesei se regăsesc simbolic în curtea muzeului.
Scurt istoric și prezentarea generală a activității
Informații contact
Asociația „Baia Domnilor”
Botar Mihaela
Nr. 601, Poieni, Bucium 517183, Romania